באופטיקה מאיר עיניים, יש מגוון עזרים לראייה ירודה (LOW VISION AIDS), המותאמים אישית על פי סוג הליקוי וטיב הבעיה של המטופל. לפני שאפרט את העזרים, אתייחס מעט להגדרות.

המונח ראייה ירודה מעט שנוי במקחלוקת בהגדרתו ובהתייחסותו לחדות הראייה. ישנה הסכמה בכל ההגדרות כי מדובר בחדות ראייה מופחתת גם עם התיקון המיטבי במשקפים. לפעמים חדות הראיה היא סבירה, אבל גורמים נוספים פוגעים בתפקודי הראייה היומיים כגון סינוורים קשים בנהיגה, או קונטרסט נמוך, אשר מקשים על הביצועים הנדרשים.

לרב הפגיעה באיכות הראייה נגרמת ממחלות שונות. כל מחלה גורמת לליקוי מעט שונה בטיבו ועוצמתו. כל מטופל יסבול מאותה הפגיעה באופן מעט שונה בהתאם לצרכים שלו. לכן התאמת העזרים היא אינדיבידואלית גם אם מדובר באותה המחלה לשני מטופלים שונים. אף על פי שנוטים לייחס ראיה ירודה לפציינטים מבוגרים עקב ריבוי המחלות בגיל מבוגר, היא בהחלט קיימת בילדים וצעירים עם בעיות ומחלות אופייניות.

ברור צרכים הוא עניין הכרחי כשניגשים לטפל : האם הליקוי מולד או נרכש? האם המצב יציב או משתנה בהתאם לשינויי המחלה? מה היכולת של הפציינט לתפעל אביזרים מסובכים יותר או פחות? מחלות רקע נלוות ועוד.

בסקירה כללית אאפיין חלק מהמחלות השונות וסוגי הפגיעות הנלוות להן:

רטינופטיה סוכרתית – DIABETIC RETINOPATHY

סוכרת לא מאוזנת לאורך תקופה ארוכה עלולה לגרום לדימומים ברשתית במרכז הראיה שיובילו לסיבוכים נוספים כגון צמיחת כלי דם חדשים לא תקינים ברשתית (NEOVASCULARIZATION). זה מצב משתנה ולא יציב. לעיתים יהיו פגיעות נוספות כגון שיתוק של עצב 3 שיגרום לצניחת עפעף ופזילה.

לבקנות-ALBINISM

 לבקנות אוקולרית (עינית) וכללית היא מולדת, כך שהמטופל נולד לתוך סיטואציה קיימת של בעיית ראייה ולומד להסתגל בקלות למצב ולמכשירי העזר. קיימת HYPOPLASIA של הפוביה (תת התפתחות בתאי הרשתית). חדות עם תיקון נמוכה מאוד. בעלי נסתגמוס (NYSTAGMUS) - תנועה תמידית של העיניים. כמו כן יסבלו מסינוור רב.

עכירויות בקרנית

מיקום וגודל הצלקת/ עכירות תקבע את איכות וחדות הראיה של הפציינט. תתכן סיטואציה בה המטופל רואה היטב ביום, ובלילה, כאשר האישון מתרחב לתחומי העכירות תהיה ירידה משמעותית בראייה וסינווירם רבים. טשטוש וסנוור גדולים בעיקר לרחוק.

HOMONYMOUS HEMIANOPSIA

פגיעות אחרי הכיאזמה (באיזור בו סיבי עצב הראיה מעין ימין מצטלבים במח עם סיבי העצב של עין שמאל) יגרמו לאיבוד שדה הראייה הנגדי לאזור הפגיעה. בד"כ חדות הראיה תהיה טובה (MACULAR SPARING).

פגיעות במקולה –MACULAR DISEASE

מחלות הפוגעות באיזור ברשתית האחראי על חדות הראייה – הרזולוציה של העין. במחלות אילו שדה הראייה ההקיפי נשמר תקין. מחלות כגון : ניוון מקולרי של הגיל –ARMD (AGE RELATED MACULAR DEGENERATION), חור במקולה (MACULAR HOLE) –מחלות אילו עלולות לגרום לפגיעה בראיית צבעים, חדות ראיה נמוכה בעקבות הרס מוחלט של המקולה

ניוון מיופי – PATHOLOGICAL MYOPIA

במיופיה פתולוגית (קוצר ראייה גבוה) מעל -6.00, קיימת התארכות של גלגל העין - POSTERIOR STAPHILOMA. מצב זה עלול לגרום לקרעים, דימומים, סבירות הפרדות רשתית. TILTED DISC- יגרום ללחץ על סיבי העצב ואיבוד שדה ראייה.

רטיניטיס פיגמנטוזה- RP – RETINITIS PIGMENTOSA

מחלה של הפוטורצפטורים, קולטני האור ברשתית- נדידה של הפגמט לכיוונם. עיוורון לילה ואיבוד שדה ראיה מיד פריפריאלי (הקיפי יחסית). בעל תבניות גנטיות שונות. יכול להוביל לראיית צינור (TUBULAR VISION) ואף לעיוורון.

Optic Neuritis-Papilitis  Retrobolbar /

דלקת של עצב הראייה, חד עיני, מאופיין בירידה בחדות הראייה בעין הדלקתית, פגיעה בראיית צבעים. חולף בתוך מספר.

גלאוקומה – GLAUCOMA

במחלה זו נפגעים סיבי עצב הראיה האחראים על הראייה ההקיפית ברשתית. שדה הראייה יצטמצם בהדרגה. ללא איתור מוקדם יתכנו אזורים מתים רבים בהיקיף הראייה (SCOTOMA).

טיפול בעזרים לראייה ירודה

על אף שהמחלות מגוונות וגם העזרים מגווונים, הם מתבססים על פתרונות בסיסים אופטיים שעיקרם הגדלות לסוגיהם או פתרונות שאינם אופטיים. כאשר איכות הראייה ירודה, ניתן להגדיל את דמות האובייקט למידות שהמטופל יוכל להבחין בה. ישנן מגדלות המשמשות לקרוב וחלקן למרחק.

ברשימה זו ניתן לציין:

מגדלות ידניות - יש צורך להחזיק את המגדלת באופן יציב אל מול האובייקט.

מגדלות עומדות - מונחות על גבי האובייקט.

מקרוסקופים / טלסקופים - חד עיניים או דו-עיניים.

טמ"ס - טלויזיה במעגל סגור (נייח או נייד) - מכשיר הגדלה לקריאת טקסטים על מסך, עם יכולות הגדלה גדולות ואפשרויות לשינוי צבע האותיות והרקע, כמות האור והקונטרסט של האובייקט במסך.

הגדלה באמצעות משקפיים - תוספת משמעותית בעוצמת העדשות במשקפיים גם כן יגדילו את האובייקט.

לא לכל המחלות הגדלת האובייקט היא הפתרון הרצוי- לדוגמה במחלות, צלקות ועכירויות בקרנית ההגדלות לרב אינן יעילות. פתרון טוב הם עדשות מגע מיוחדות כגון עדשות סקלרליות (SCLERAL LENSES) או עדשות בגאומטריה הפוכה (RGL=REVERSE GEOMETRY LENS).

גם במחלות של צמצום שדה הראיה כגון גלאוקומה ו-RP לרב לא נשתמש במגדלות. אבל הגדלת שדה הראיה עם טלסקופ הפוך לפעמים יעיל (טלסקופ מקטין), או הסטת התמונה מאזור "מת"  (SCOTOMA) לאזור רואה על ידי פריזמות (PRISM).

בנוסף לפתרונות לעיל, רבות המחלות בהן המטופלים חשים בשיפור באיכות הראיה בעזרת פילטרים (FILTERS) שונים המדגישים ומשפרים את הקונטרסט. הפילטרים מאפשרים מעבר אור בגלים מסויימים בלבד אל העין ומונעות מעבר של גלים אחרים.

לסיכום

קיימות סיבות רבות לראיה ירודה. בכל מצב של ראיה שאינה תפקודית לצורכי המטופל, גם כאשר מתאימים לו את התיקון האופטי הטוב ביותר (קרי משקפים או עדשות מגע), ניתן להפיק תועלת מעזרים לראיה ירודה. התאמת העזרים היא לפי חומרת הבעיה והסוג שלה, ובה בעת לפי גיל, אופיו וצרכיו של המטופל.