בניגוד לעדשות מגע סטנדרטיות (Corneal contact lenses), עדשות סקלרליות גדולות יותר ולא מונחות על הקרנית,
אלא על הלובן של העין (Sclera) ומכאן שמן. למעשה אין בכלל מגע בין עדשות מסוג זה לבין קרנית העין.
לכן העדשות הללו נוחות מאוד כיוון שלא יוצרות גירוי של הקרנית הרגישה.

קוטרן של עדשות אילו הוא כ-20 מ"מ ואף יותר. הקוטר הגדול מקנה להן יציבות גדולה על העין ולכן גם יציבות. בניגוד לעדשות המגע שמונחות על הקרנית,
הן לא יכולות ליפול או לצאת מהעין במגע קל או רוח חזקה. באופן דומה, קיימות גם עדשות מעט יותר קטנות –מיני סקלרליות (mini-scleral lenses)
או סמי-סקלרליות (semi-scleral lenses).

בשל המבנה המיוחד של עדשות אילו, אנו יכולים לתת מענה טוב מבחינת חדות הראייה ומבחינת הנוחות באותם מקרים ומחלות שמקשים עלינו להתאים עדשות שמונחות על הקרנית.

להלן רשימה חלקית של בעיות בהן ניתן ואף עדיף להסתייע בעדשות סקלרליות:

  1. מחלות או בעיות הגורמות לעיוותים בקרנית העין. במקרים רבים בהם הקרנית מעוותת, עדשות שמונחות על הקרנית לא יהיו יציבות וייטו ליפול או שלא יתמקמו במרכז העין. בנוסף חוסר המרכוז של העדשות עלול לגרום לאי נוחות בהרכבה, פגיעה בחדות הראייה ובמקרים של עיוותים קשים אף לפגיעה בקרנית עצמה בשל החיכוך הרב של העדשה עם העין.

בעיות שנמנות בקטגוריה זו:

  1. קרטוקונוס (Keratoconus)– מחלה שגורמת לעיוות הקרנית בצורה של חרוט (קונוס).
  2. Pellucid Marginal Degeneration (PMD)- מחלה נוספת הגורמת לעיוות הקרנית.
  3. צלקות בקרנית – הצלקת מהווה הפרעה בסדירות הקרנית ולכן קשה להניח עליה עדשה.
  4. לאחר ניתוחי רפרקציה (ניתוחי תשבורת)- אם לא מושגת התוצאה הרצויה לאחר ניתוחים להסרת משקפיים, הקרנית מאבדת את צורת הכיפה הטבעית שלה. במצב זה לעיתים יש קושי בהתאמת עדשות מגע או משקפיים בשל העיוותים שנוצרו. כיוון שעדשות סקלרליות לא מונחות על הקרניות הן נותנות מענה טוב במקרים אילו.
  1. סינדרום עין יבשה (Dry Eye Syndrome / Keratocojunctivitis Sicca)– במקרים של יובש בינוני עד קשה ואף במחלת של יובש כרוני (למשל Sjogren), בדרך כלל יפתחו המטופלים תלות בטיפות הרטבה שיזלפו כל היום במטרה להקל על תחושת הצריבה בעיניים. עדשות מגע שמונחות על הקרנית, רק יגבירו את הבעיה כיוון שיגרמו לאידוי גבוה יותר של הדמעות ממשטח העין. לעומתן עדשות סקלרליות מורכבות על העין עם שכבת נוזל בין הקרנית לבין העדשות שלא מתאדה. למעשה העדשה משמשת מעין חייץ בין האויר לבין הנוזל מוחזק כל הזמן על גבי הקרנית. בכך אנו פותרים את בעיית תחושת היובש ובמקביל העדשה מחליפה את הצורך במשקפיים.
  2. ליקויי ראייה משמעותיים – כאשר המטופל בעל מרשם גבוה במשקפיים. במקרים של קוצר ראייה גבוה (מיופיה פתולוגית) רוחק ראייה גבוה  או צילינדרים גבוהים, יהיה קושי להתאים עדשות מגע על הקרנית. העדשות לא יהיו יציבות על העין וישפיעו בכך לרעה על הנוחות ועל חדות הראייה. עדשה סקלרלית מונחת על הלובן ועוטפת את העין. לכן עדשות סקלרליות יהיו נוחות יותר, יציבות יותר ויתרמו יותר לחדות הראייה במקרים אילו.

 

באופטיקה מאיר עיניים ניתן להתאים עדשות מגע סקלרליות לסוגיהן. ההתאמה הינה אישית למטופל בכדי לתת פתרון מיטבי מבחינת חדות הראייה והנוחות.

 

 

לקביעת תור להתאמת עדשות או בדיקה - התקשרו 054-5544374 או השאירו פרטים כאן

עוד על עדשות סקלרליות:

http://thesclerallenscenter.com/?page_id=3