לתיאום בדיקת ראייה
למיקוד ראייה / עין עצלה ע"י אופטומטריסט

התקשרו אלינו 054-5544374

או השאירו פרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם.

 

 

מהי בדיקת מיקוד ראייה?

"מיקוד ראייה" הוא מונח שלא קיים בספרות המקצועית, אך על פי רוב האוכלוסייה היא מתארת מצבים שונים של קושי בתפקוד העיניים. לכל אחד ממצבים אילו יש שם שונה וכך הטיפול בכל אחד מבעיות ה"מיקוד" הוא שונה.

הסימפטומים, עליהם ידווח המטופל עם בעיות אילו, מגוונים מאוד: קושי בקריאה, כפילות ראייה למרחק או קריאה, קושי במעבר מרחוק לקרוב, עייפות, צריבה בעיניים, עצימת עיין אחת, כאבי ראש (במיוחד באונות הפרונטלית והאוקסיפיטלית- Occipital and Frontal Lobe), כאבים סביב ארובות העיניים וכן סימפטומים רבים נוספים.

להלן חלק מבעיות המיקוד:

בדיקת "מיקוד ראייה"

1. בעיית התכנסות העיניים (Convergence Insufficiency,  Convergence Excess)- דוגמאות אילו מתארות קושי בהתכנסות העיניים במבט לקרוב או התכנסות יתר של העיניים במבט לקרוב. כאשר אנו מביטים למטרה מסוימת, שתי העיניים אמורות להביט לאותה מטרה. למטופלים (מבוגרים או ילדים) בעלי קושי עם פעולה זו יתקשו לדוגמא בקריאה.
2. בעיות בהתבדרות העיניים Divergence Excess, Divergence Insufficiency))-
בעיות אילו הם מבטאים קושי בהתבדרות (פעולת ריחוק העיניים אחת מרעותה) או התבדרות יתר של העיניים.
3. בעיות אקומודטיביות (Accommodative Insufficiency, Accommodative  Excess)- החלק האחראי על יכולת ומעבר הראייה מרחוק לקרוב הוא עדשת העין. העדשה התוך עינית מתפקדת כמו זום במצלמה. אם יש קושי בפעולת העדשה הזו בעודנו צעירים (עד גילאי 40), יהיה לנו קושי רב לראות ברור עצמים קרובים. הליקויים שהוזכרו בהקשר זה הם פעולת יתר או תת פעילות של המערכת האקומודטיבית.
4. קיימים ליקויים רבים נוספים תחת הכותרת "מיקוד ראייה" כגון Basic Esophoria, Basic Exophoria, Illsustained Accommodation, intermittent esotropia/ exotropia/ hypertropia, Unstable Binocularity.
המשותף לכל התופעות הללו הוא הקושי הנוצר בשיתוף פעולה בין שתי העיניים, ובכך עלולה להיפגם הראייה הדו-עינית וראיית העומק (ראייה תלת-ממדית), כלומר איכות הראייה נפגמת (אנו רואים טוב יותר בשתי העיניים יחדיו מאשר בכל עין בנפרד), פרט לסימפטומים שהוזכרו לעיל.
הטיפול בכל אחד מהליקויים הללו הוא שונה. יתכן שנוסיף אלמנטים מסוימים למשקפיים הקיימים (כגון תוספת כוח לעדשה או פריזמה), ויתכן שלסוג טיפול מסוים הפתרון העדיף הוא תרגילי עיניים (Visual Therapy). תרגילי העיניים הם סדרה של תרגילים המלמדים את המטופל להשתמש בשתי עיניו בסנכרון ומיזוג התמונות המתקבלות במוח משתי העיניים יחדיו.

תופעה נוספת שיש להזכיר היא "עין עצלה"(Amblyopia) .

העין היא מעין מצלמה, שמעבירה אותות חשמליים לאונה האחורית במח (Occipital Lobe). בגיל הצעיר (עד גיל 10 לערך), מתפתחים הקישורים העצביים מהעין ובמח. לעיתים קיימת הפרעה בהתפתחות הזו שתוביל לחדות ראייה ותפקוד ראייה נמוך מהנורמה. הטיפולים בעין עצלה מגוונים כאשר הטיפול המסורתי הוא כיסוי העין ה"בריאה"  עם רטייה. רטייה על העין הטובה תאלץ את העין העצלה לשפר את תפקודה. ישנם טיפולים נוספים לעין העצלה כגון שימוש באטרופין או טיפול נוירו-ויז'ן. הטיפול כמובן מותאם אישית לכל מטופל ואין לסגור עיניים של ילדים עם רטייה ללא הוראה מפורשת של מומחה.

עוד על תפקודי ראייה:

http://www.visiontherapy.org/vision-therapy/faqs/vision-therapy-FAQs.html