לתיאום בדיקת ראייה
לעדשות מגע ע"י אופטומטריסט

התקשרו אלינו 054-5544374

או השאירו פרטים בטופס ונחזור אליכם בהקדם.

 

לתיאום בדיקת ראייה לעדשות מגע ע"י אופטומטריסט - התקשרו 054-5544374 או השאירו פרטים בטופס.

מהי בדיקת ראייה לעדשות מגע?

בדיקה בריאותית של העיניים בהתאמת עדשות מגע

ברב העולם המערבי לא ניתן לרכוש עדשות מגע ללא בדיקה של בעל מקצוע קרי אופטומטריסט או אופתלמולוג (רופא עיניים). בישראל, עד 2017 ניתן היה לרכוש עדשות מגע ולספקן ללא בדיקה. בעשור החולף משרד הבריאות המליץ על בדיקה טרם רכישת העדשות, אך לא אסר על רכישה ואספקה ללא בדיקה. לאחר הבנה כי הרכבת עדשות מגע ללא בדיקת התאמה עלולה לגרום לבעיות רבות ועד אובדן ראיה במקרים קיצוניים, החליט משרד הבריאות לישר קו עם העולם המערבי ולאסור מכירה ואספקה של עדשות מגע ללא מרשם ואף קבע סנקציות ועונשים לעוברים על החוק.

באופטיקה במודיעין לא ימכרו עדשות מגע לפני שהמטופל עובר התאמה כראוי.

בבדיקת ההתאמה יש לבדוק פרמטרים רבים על מנת להתאים את העדשה הנכונה למטופל. חלק מהנתונים שנבדקים הם המצב הבריאותי העיני והכללי של המטופל העלול להביא לסיבוכים בהרכבת עדשות המגע. למשל נבדקת הנטיה לאלרגיות, גירוי כרוני בעיניים ואף יובש. אילו עשויים לקבוע מה יהיה סוג עדשות המגע שירכיב המטופל ולפעמים אף לשלול אפשור להרכבה של כל סוגי העדשות. סוכרת למשל עלולה להשפיע על ההחלטה האם להרכיב עדשות מגע בשל חולשת תאי הבסיס של האפיתל בקרנית (Corneal Epithelial Basement Membrane) ובשל ירידה ברגישות העצבית בקרנית העין.

לאחר ששללנו פתולוגיות אוקולריות (מחלות עינייות), המונעות מהמטופל הרכבת עדשות מגע, נמשיך ונבדוק את מבנה העין. האם מפתח העפעפיים גדול או קטן? מה מתיחות העפעפיים? מה גודל הקרנית? מה גודל האישון באור ובחושך?

אחת הבדיקות ההכרחיות היא בדיקת מיפוי הקרנית  (Corneal Topography). בבדיקה זו ניתן לבדוק את כל קימורי הקרניות מהמרכז ועד השוליים (Limbus).  הנתונים הללו יקבעו את נתוני העדשות שנזמין. הקימורים של העדשות ומידת ההשטחה שלהן (Eccentricity), קוטר העדשות, העובי שלהן, חומר הגלם ממנו עשויות העדשות ואף אחוז המים שיכילו בתוכן.

ומה לגבי "המספר" (העוצמה האופטית של העדשות)? המספר בעדשות המגע הוא נגזרת של העוצמה שנקבעה בבדיקה למשקפים. הסיבה שזו נגזרת ולא מספר זהה למספר במשקפים נובעת ממספר גורמים. ראשית, העדשות מונחות על גבי העיניים בניגוד למשקפים המרוחקים מהעיניים. הבדלי המרחק הללו יגרמו לעוצמה אופטית שונה במשקפים ועדשות מגע. ככל שהמספרים במשקפים גבוהים יותר, כך הפער האופטי בעדשות המגע יהיה גדול יותר. ובאופן מופשט, אם יש למטופל קוצר ראיה (Myopia) גדולה מ – 4.00-, המספר במשקפים יהיה גבוה יותר מאשר בעדשות המגע. אם למטופל יש רוחק ראיה  (Hyperopia) גדול מ-4.00+,  אז המספר במשקפים יהיה נמוך יותר מאשר בעדשות המגע.

שיקולים נוספים בקביעת המספר הם הצילינדרים , עוצמתם וכיוונם. אילו יקבעו האם לתת עדשות מגע רכות עם צילינדר או ללא צילינדר. בעוצמות צילינדר קטנות יש נטיה לבטלן ולא לתת אותם בעדשות המגע, על אף שקיימים במשקפים, משיקולים אופטיים ואחרים.

לעיתים הבדיקות לעיל יובילו למסקנה כי יש צורך בעדשות מגע מיוחדות מהעדשות הסטנדרטיות כגון עדשות סקלרליות (Scleral Lenses) במקרים של מחלות קרנית כגון קרטוקונוס (Kertoconus) או צלקת בקרנית, או עדשות RGL  (Reverse Geometry Lenses) במטופלים שעברו  בעבר ניתוחים להסרת משקפים.

בדיקת ההתאמה לא מסתיימת בשלב הזה. לאחר כל הבדיקות הללו יש להזמין עדשות, לבצע למטופל הדרכה מדוקדקת וללמדו את הרכבת העדשות והסרתן, הסבר על תמיסות הניקוי של העדשות, היגיינה וכללי שימוש נכונים. כל אילו נועדו למנוע מצב של סיבוך בעקבות שימוש לא נאות בעדשות המגע.

לאחר זמן שנקבע על ידי האופטומטריסט יגיע המטופל לבקורת עם העדשות בעיניים. הבודק יבחן את מידת ההתאמה של העדשות על העיניים, על פי התנועה שלהן, יבחן את איכות הראיה ועם נוצרו תופעות בלתי צפויות בעקבות ההרכבה, כגון תגובה אלרגית. יש לזכור כי הביקורות חשובות והן חלק אינטגרלי מההתאמה המוצלחת של העדשות.

לסיכום, הליך ההתאמה של עדשות המגע הוא הליך מורכב ומלא מחשבה. לכן יש להקפיד לבצע אותו במלואו על כל שלביו, כדי למנוע סיבוכים ולהביא למקסימום הנאה בהרכבתן.